pokračování Fíkovic rodiny


pokračování Fíkovic rodiny
naleznete zde

http://fikova2.blogspot.cz/

neděle 30. září 2012

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně

Neplánovaně k nám dorazila vzácná návštěva, která měla přání jet se podívat do Jeseníků na exkurzi do přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Měli jsme štěští, stihli jsme objednat poslední volná místa na sobotu. Počasí nám přálo, odpoledne byl podzim, jako malovaný.
Nejprve jsme se vydali k horní nádrži. Cesta je tam krkolomná, pokud tedy člověk nezvolí cestu lanovkou a poté cestu busem - jako my :). Pro Sofi byla lanovka obrovským zážitkem. Pro mě byl zážitek jet na lanovce s Karolínkou. Zapoměla jsem šátek, tak jsme ji uplatili lízátkem, aby tu chvíli vydržela sedět. 
Na horní nádrži jsme neviděli NIC :)). Je to poměrně častý jev. Ale byli jsme tam!

Celý areál v Koutech je moc pěkný. Byla jsem překvapená. Jak umějí areál využít i mimo zimní lyžovací sezónu a na kopcích vedou dráhy pro sjezd na kole či koloběžce. 
Pod horní nádrží je 2,5 km trasa na in-line brusle.
Pod kopce je pohádkový les, kde se líbilo nejen dětem. Naše děti si to užívaly po svém. Byly nadšení z Dády a strejdy z Luďka :)
 Pak už nás čekala dvouhodinová ekurze v samotném nitru elektrárny. Musím říct, že z přednášky jsme byli zklamaní. Jednalo se spíše o reklamu na společnost ČEZ, nebýt přímých dotazů na přednášejícího, tak se třeba o výstavbě elektrárny moc nedozvíme.

Teprve po šesté jsme dorazili na parkoviště a chystali se na zpáteční cestu.

Bylo to moc fajn. Sluníčko, podzim, dobří lidé :) co si přát víc :)

8 komentářů:

Aranel na cestě.... řekl(a)...

Tak to by byla zážitková turistika přímo šitá na Pepovo míru :o) ...třeba příští rok. Moc pěkná fotodokumentace a pozdravuj holčičky, stejně je to prima, že zvládate výlety všeho druhu :o)

Anonymní řekl(a)...

Byli jsme tam v létě a mlha nahoře byla úplně stejná!!! Jen jednu chvíli se prorvala, takže jsme uviděli Praděd. LenkaK

Jana Procházka řekl(a)...

Vodní dílo...moc pěkný výlet,sjezd na koloběžce musí být neuvěřitelný :-).Je vidět,že se blíží podzim,jak se pěkně vybarvují stromy.

Lucka řekl(a)...

mě ten podzim vzal za srdce. Hned bych jela do přírody znovu.
Aranelko, je dobré naplánovat si výlet nahoru na květen, kdy se horní nádrž vypouští a je vidět to, co jindy zůstavá utajeno před zraky návštěvníků.

Emily řekl(a)...

Díky za tip, k elektrárně jsme se zatím ještě nedostali, dole už to máme prochozené, dětem se moc líbilo.

eL Familia řekl(a)...

Tak to zní úžasně, taková exkurze by mě taky moc zajímala. I když jak píšeš, vy jste byli trochu zklamaní z přednášky (to je škoda).
Ta první fotka (ten podzimní strom), to je nádhera. Zatím jsem ještě letos neviděla takhle krásně zbarvené stromy. To se mi moc líbí.
Přeju pěkný den. Radka

danialexi řekl(a)...

Tam bych se taky někdy chtěla podívat. :-)

Fotky jsou krásné. :-)

danialexi řekl(a)...

Ha, dočítám komentáře, takže vím, kam pojedu v květnu. :-) Díky za tip. :-)